Kansalaisopisto ja musiikkikoulu

Kansalaisopisto p. 045 214 7221/ Leila Seppänen, tavoitettavissa ma-to klo 9-11 ja klo 12-15

Kansalaisopisto p. 040 565 0205/ Marja-Leena Koivisto tavoitettavissa ke-to klo 9-11 ja klo 12-15

Rehtori Tiina Marttinen: p. 044 512 6073

Opiston 55. työvuosi

Työkausi alkaa 13.9.2021

Itä-Hämeen kansansivistystyön säätiö sr ylläpitää kansalaisopistoa. Opisto toimii HartolassaPertunmaalla ja Sysmässä. Ohjelmassa on monipuolisesti kursseja eri aloilta sekä musiikkikoulussa tutkintoon johtavaa koulutusta. Kansalaisopisto tarjoaa nuorille ja aikuisille mahdollisuuden kehittävään opiskeluun ja harrastamiseen.

Opetusjaksot:

 • Lukuvuosi alkaa 13.9.2021
 • Joululoma 29.11.2021-9.1.2022
 • Talviloma 28.2.-6.3.2022 (vko 9)
 • Lukuvuosi päättyy 22.5.2022

Varsinaiset pääopetusjaksot 13.9.-28.11.2021 ja 11.01.-24.04.2022

Kansalaisopisto

Hartolassa, Sysmässä ja Pertunmaalla
Esite on noudettavissa loppukesästä kirjastoista, kunnantaloilta, kaupoista ja opiston toimistosta.

Harjoituskurssi koodi 819805.  Harjoituskurssilla voit harjoitella ilmoittautumista vapaasti. Tämä kurssi ei ole virallinen kurssi. Voit valita tämän kurssin, syöttää omat tietosi ja lähettää ilmoittautumisen. Tämä ei ole oikea ilmoittautuminen, vaan voit testata miten ilmoittautuminen netissä tehdään.

Opintopassit
Mikäli haluat osallistua useammalle kurssille valitse Opintopassi. Se oikeuttaa osallistumaan viikonlopun lyhytkursseja ym. erityiskursseja lukuun ottamatta kaikille kursseille. Varaa kurssipaikka vain, jos olet varma osallistumisestasi, sillä ilmoittautuminen kursseille on aina sitova ja ilmoittautuneiden opiskelijoiden määrästä  riippuu myös kurssin alkaminen/keskeytyminen. Säännöllinen osallistuminen takaa kurssin jatkumisen keskeytymättä. Kolme peräkkäistä poissaoloa ilmoittamatta johtaa opiskelupaikan menettämiseen.

Peruuttamattomasta kurssista laskutetaan siitä ohjelmassa mainittu hinta, koskee myös  opintopassiin kuuluvia kursseja.

Opintopassi 130 €
Valitse kotikuntasi mukaan
Hartola 819801H
Pertunmaa 819801P
Sysmä 819801S 

Alennettu opintopassi 120 €
Opetusministeriöltä saadun opintoseliavustuksen johdosta, työttömät, eläkeläiset ja 63 vuotta täyttäneet saavat 10 € alennuksen opintopassista. Alennus koskee vain opintopassia, yksittäisistä kursseista ei saa alennusta.

Valitse kotikuntasi mukaan
Hartola 819802H
Pertunmaa 819802P
Sysmä 819802S  

Valittuasi opintopassin tulosta lasku ja ilmoittaudu sen jälkeen kaikille kursseille, joille aiot osallistua. Toimistossa poistetaan automaattisesti jälkeenpäin kurssikohtaiset maksut opintopassin maksaneiden kohdalta, joten maksettavaksi jää vain opintopassin hinta.

Henkilötunnus tarvitaan laskutusta varten. Alle 18-vuotiaiden kurssimaksu lähetetään huoltajalle. Ilmoittautumisen yhteydessä huoltajan on ilmoitettava laskutusta varten omat henkilötietonsa henkilötunnuksineen.

ILMOITTAUTUMINEN KANSALAISOPISTON KURSSEILLE

 • on alkanut netissä: https://opistopalvelut.fi/itahame/
 • puhelimitse ma-to 23.-26.8. klo 9.30 – 16.00
  • Ilmoittautumista varten tarvitset kurssin numeron, henkilötunnuksen ja yhteystiedot. Saat laskun myöhemmin joko postitse tai sähköpostin liitteenä
 • paikanpäällä opiston toimistossa ti 31.8. klo 12.00-16.00

Perinteisiä paperisia kurssiesitteitä noudettavissa opistolta, alueen kunnantaloilta ja kirjastoista elokuun toisen viikon loppupuolella.

Huom! Jotta ilmoittautumisjärjestelmä pysyy reaaliajassa tallennamme jokaisen kurssilaisen tiedot ilmoittautumisen yhteydessä suoraan järjestelmään. Matkapuhelinnumero ja sähköpostiosoite ovat tärkeitä tietoja mahdollisten kurssimuutosten ilmoittamista varten. Opettajalle ei voi ilmoittautua, perua osallistumista eikä maksaa kurssimaksuja.

Mikäli sinulla on passi, olet ilmoittatunut usealle kurssille, mutta et jostain syystä pysty osallistumaan jollekin kurssille, sinun tulee perua osallistumisesi ottamalla yhteyttä toimistoon. Peruuttamattomasta kurssista joudut maksamaan kurssin hinnan passista huolimatta.

Kurssien minimiopiskelijamäärä on 7-10 opiskelijaa, jotta kurssi käynnistyy. Kurssin peruuntuessa ilmoitamme asiasta.

Opisto ei vastaa opistosta riippumattomista syistä johtuvista sali- tai muiden tilavuorojen peruuntumisesta eikä korvaa opettajan sairastumisesta johtuvia pitämättä jääneitä tunteja.

Milloin ryhmä voi alkaa?   Uusissa alkavissa ryhmissä tulee olla vähintään 10 ennakkoon ilmoittautunutta, jotta ryhmä käynnistyy. Opintoryhmän jatkuvuus edellyttää, että 7 opiskelijaa on paikalla kunakin opiskelukertana. Vieraiden kielten ja eräiden muiden aineiden opintoryhmissä ryhmäminimi on 5 opiskelijaa. Osallistu säännöllisesti, sillä tarpeettomat poissaolot vaarantavat myös muiden jäsenten opiskelumahdollisuuden.

PERUUTUSEHDOT

Ilmoittautuminen on sitova. Jos et pääse tulemaan kurssille, peruutus tehdään opiston toimistoon puhelimitse tai sähköpostilla, perumista ei voi tehdä opettajalle.  Kurssille tulematta tai kurssimaksun maksamatta jättäminen ei ole peruutus. Voit perua maksuttomasti osallistumisesi viimeistään 10 päivää ennen kurssin alkua. Mikäli peruminen tapahtuu myöhemmin tai ilman perusteltua syytä, opisto perii kurssista maksun. Peruuttamattomasta kurssista laskutamme ohjelmassa mainitun hinnan. Voittamattoman esteen sattuessa voidaan maksu palauttaa, siitä vähennetään 10 € toimistomaksu.

TIEDOTTAMINEN

Kursseille ei lähetetä erillistä kutsua. Opistolta otetaan yhteyttä vain, jos kurssi peruuntuu tai olet saanut opiskelupaikan varasijalta. Kurssimuutoksista ilmoitamme useimmiten tekstiviestillä.


Musiikkikoulu

Hartolassa ja Sysmässä
Taiteen perusopetuslain mukaista musiikin perusopetusta musiikkikoulun opetustavoitteiden mukaisesti niin harrastajille kuin musiikkialan ammatteihin aikovillekin. 

Tarkempia tietoja Itä-Hämeen opisto, musiikinopettaja Natalia Kaasinen puh. 040 755 4883.

Musiikkikoulu perustettiin vuonna 1993. Musiikkikoulun matineat Sysmässä ja Hartolassa aina marraskuussa sekä toukokuussa. Opetusta annetaan seuraavissa oppiaineissa tai oppiryhmissä siten kuin oppilaitoksen johtokunta lukuvuosittain määrää

a) soitto, sekä vapaa säestys ja improvisointi. Solistisessa pääaineessa annetaan opetusta 36 min. oppilasta kohden viikossa, solistiset oppiaineet: pianon-, huilun-, viulun-, kanteleen-, kitaran- ja harmonikan.
b) yleiset oppiaineet: musiikin teoria, säveltapailu, yleinen musiikkitieto. Yleisessä oppiaineessa annetaan opetusta n. 45-90 min. viikossa.
c) muut oppiaineet: kuoro, yhteismusisointi ja säveltäminen. Muissa oppiaineissa annetaan opetusta n. 45 min. viikossa.

Lukukausimaksu on 320 € syyslukukaudelta ja 320 € kevätlukukaudelta. Sisaralennuksella 290 €.
Lukukausimaksuun sisältyy soitinopetuksen lisäksi myös muut yleiset oppiaineet. Yleiseen oppiaineeseen voivat osallistua myös musiikkikoulun ulkopuoliset opiskelijat. Opetusvuoden päättyessä järjestetään kurssitutkinnot. Soittotutkinnot arvostelee ulkopuolinen lautakunta Lahden konservatoriolta.

Musiikkikoulu järjestää erilaisia konserttiesityksiä, jossa oppilaat näyttävät vuosittain omat taitonsa. Konserttiesityksiin yleisölle on vapaa pääsy.

Musiikkikoulun lukukaudet:

 • Lukuvuosi alkaa 16.8.2021
 • Syysloma 18.10.-24.10.2021
 • Joululoma 29.11.2021-9.1.2022
 • Talviloma 28.2.-6.3.2022 (vko 9)
 • Lukuvuosi päättyy 22.5.2022