5. LUONTORASTI: Rantakasveja

Muistona siitä, että alue oli muinoin meren rantaa, Tainionvirran rannassa aivan vesirajassa, esim. Kaarisillalle tullessa vasemmalla, kasvaa suomyrtti (Myrica gale).   Kun keskieurooppalaisille kasvitieteilijöille kerrottiin Suomen suomyrttihavainnoista, he eivät tahtoneet uskoa korviaan – suomyrttiä pidetään lämpimämmän ilmaston ja merenrantojen kasvina. Tänne se onkin ilmaantunut jääkauden jälkeisenä lämpökautena muinaisen Yoldiameren rantamaisemiin, ja se siis vielä sinnittelee täällä, jopa samoissa maisemissa kuin selvästi pohjoinen laji, vaivaiskoivu (Betula nana)!

Suomyrtti on vaatimattoman näköinen varpu, joka kukkii ennen lehtien puhkeamista huhti- tai toukokuussa.  Emi- ja hedekukat ovat eri kasveissa, käpymäiset pienet emikukat ovat tummanpunaiset, hedekukat taas ovat kellertäviä n. 1,5 cm norkkoja. Tummanvihreät lehdet muistuttavat pajun lehtiä.

Suomyrtti on vanha rohdoskasvi, jota käytettiin esim. syöpäläisten karkottamiseen. Lehtiä on käytetty esim. oluen mausteena, mutta kasvin myrkyllisyyden vuoksi ei enää suositella sen käyttöä ruoka-aineena.

Rantakasveista komein on kesä-heinäkuussa kukkiva keltakurjenmiekka (Iris pseudacorus ), jonka  60-120 cm korkeat tummanvihreät, miekkamaiset lehdet ovat komeita ilman hohtavan keltaista kukkaakin. Jopa 10 cm leveä kukka on ollut esikuvana vaakunaliljoille.

Rentukka (Caltha palustris) kukkii toukokuussa voimakkain, keltaisin kukin.  Sen latinalainen nimi, palustris, kertoo että se viihtyy kosteissa paikoissa, tyypillisesti sen tapaakin purojen varsilta.

Kurjenjalka (Comarum palustre tai Potentilla palustris) on n. 60 cm korkea punakukkainen rantakasvi, joka voi kasvaa myös vedessä. Se kukkii kesä-heinäkuussa. Kasvin nimi viittaa sekä sen vesiseen kasvupaikkaan että linnunjalan jälkeä muistuttavaan lehteen.

Raate (Meryanthes trifoliata) kukkii kesä-heinäkuussa;  kukat ovat valkoiset ja niiden ulkolehdet ovat vaaleanpunaiset.  Lehdet muistuttavat muodoltaan suuria apilanlehtiä.  Tyypillinen kasvupaikka on soistuva kosteikko tai ranta, joissa kasvi viihtyy myös veden päällä.